FENG SHUI DOKTRINA

«Analiza kuće na Oplencu, zadužbina porodice Karađorđević»

 

Klasičan Feng Shui - analiza po sistemu San Yuan ( metodi leteće zvezde), San He i školi kompasa

 

Kuća Kralja Petra I Karađorđevića- Oplenac

 

Petrova Kuća na Oplencu je kuća šumadijskog stila. Letnjikovac je na kilometar iznad gradića Topola i predstavlja deo kompleksa Zadužbine Kralja Petra I. Zadužbina se prostirala na 142 hektara. Koristio je do smrti 1921.g.

Građena u periodu od 1910-1912. godine- Period 3 (1904-1923)

Kompasna direkcija ulaznih vrata na zapadu broj 3 (285 stepeni)

Letnjikovac na Oplencu

 

1910. kralj Petar I je položio kamen temeljac na Zadužbini na Oplencu kojim prilikom je on rekao: »Blagodarim Svevišnjem što sam dočekao da mogu u dragoj Topoli da udarim temelj u kome će se čuvati zemni ostaci mojih predaka..» U kripti se nalazi 39 grobnica. Na Oplencu je do sada sahranjeno 27 članova Dinastije Karađorđevića, šest generacija!

Obišla sam Zadužbinu kralja Petra I Karađorđevića koja se prostirala na 142 hektara. Na njoj je crkva Svetom Đorđu koja je i mauzolej, letnjikovac kralja Petra I, kao i vinogradareva kućica. Nisam odolela znatiželji da ispitam energije letnjikovca po feng shuiju i uzela sam podatke koji su potrebni. Izmerila kompasnu direkciju ulaza u letnjikovac. Upravo sam završila analizu i fascinirana sam – ponovo! 

 

 

 

Petar I Karađorđević rođen je 11. jula 1884., a umro 1921. godine. Bio je Kralj Srbije od 1903-1918. i Kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918-1921.

Petar je bio Karađorđev unuk, treći sin (a peto dete), Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića. Petar se školovao u Beogradu, a zatim je školovanje nastavio u Švajcarskoj u ženevskom zavodu Venel Olivije. Potom upisuje pariski koledž Sen Barb, i čuvenu vojnu akademiju Sen Sir. Petar Karađorđević u gradu Mecu završava Višu vojnu akademiju i 1870. učestvuje u Francusko- pruskom ratu u kome biva zarobljen. Uspeva da pobegne preplivavši skoro zaleđenu reku Loaru. Posledica ovog čina je reuma koja ga je mučila do kraja života. Umro je usled upale pluća. Odlikovan je ordenom Legije časti.

 

Kralj Petar I Karađorđević

 

Tumačenje tabele planina/voda

(Ovom metodom analize biće tumačene energije koje se odnose na predikcije života porodice kroz dve generacije, za njihovog života).

8/3

Zapad-ulazna vrata

Izmestite decu iz ovog sektora. Pljačka i rasprave, prevare.

Kada je blagovremeno, to označava harmoniju u porodici, dobar odnos među braćom (samo u periodu broja 3 do 1923. g.). To takođe znači da će biti pametni, imaće dobre ocene u školi, dakle, biće veoma obrazovani.

 

Uviđamo da ova kombinacija nagoveštava probleme sa decom. Znamo da je najmlađi sin Andrija umro samo mesec dana pošto ga je majka Zorka rodila. Takođe, ćerka Milena je živela samo 9 dana. Poznato je iz istorije da se princ Đorđe odrekao prestola i abdicirao. Takođe, kada su odrasli, nije bio u dobrim odnosima sa mlađim bratom Aleksandrom (iako se odrekao prestola u njegovo ime). Smešten je u duševnu bolnicu. Đorđa su tek posle drugog svetskog rata Nemci oslobodili.

 

1/5

centar kuće

Bolesti ušiju, bubrega i genitalnih organa.

U ovom scenariju, štetna 5 zvezda elementa zemlje, uništava zvezdu 1 -vodu, ovo nije povoljno za muške članove porodice.

Zvezda 1 voda je povezana sa bubrezima, crevima i polnim organima, tako da označava probleme s bubrezima i polnim bolestima. Prema klasičnim tekstovima, postojala je izreka, koja kada se prevede znaci- kada 5 zvezda zemlja padne u sektor, to će uticati na broj ljudi koji žive u kući. U nekim ekstremnim slučajevima, kada je u kombinaciji sa nepovoljnim Luan tao, na primer, krevet u glavnoj spavaćoj sobi se nalazio u ovom sektoru; to bi uticalo na zdravlje trudnice. 

Iz istorije je poznato da je Zorka preminula posle pete trudnoće. Sve vreme braka je bila trudna i rađala decu, kako bi osigurala naslednike za presto, jer je do smrti bila uverena da će njen muž biti kralj.

Vidimo da se broj članova porodice Karađorđević smanjivao. Dvoje dece je preminulo kao i supruga Petra I, Zorka. Petar I je tek posle 13 godina od smrti supruge postao kralj. Na Aleksandra je izvršen atentat u Marseju.

 

JI 2/6

Bogatstvo i moć. Stomačne bolesti. Lagodan život.

Ova kombinacija predstavlja da zemlju nosi metal. S obzirom da 2 zemlja zvezda predstavlja ženskog člana domaćinstva, a 6 metal zvezda predstavlja muško u domaćinstvu, ovaj sastav jin i jang ukazuje na to da će žena pomoći mužu da stekne bogatstvo.

 

Venčanje Zorke, crnogorske princeze (ćerke knjaza Nikole) sa Petrom je obezbedilo mir i povezivanje dve moćne porodice. Iako je taj brak trajao samo 6 godina, (Zorka je udata sa svojih 19 godina, a preminula već u 25 godini), dala je sve od sebe da bude uzorna majka i žena.

 

Princ Aleksandar je 1910. skoro preminuo od stomačnog tifusa i imao je stomačne probleme do kraja svog života.

Zvanične državne novine Srbije, Novine srpske, su tokom tog perioda u uvodnom delu skoro svakodnevno izveštavale o njegovim simptomima i lečenju. Na Aleksandrov rođendan te godine, 16. (4) decembra 1910, kralj Petar I je odlikovao taj konzilijum ordenom Karađorđeve zvezde.

 

Princ Đorđe piše u svojoj autobiografskoj knjizi da je imao katar stomaka 1910.g i da je išao u inostranstvo na lečenje.

 

Princ Đorđe Karađorđević

Jug 6/1

Napredovanje, uspeh u karijeri. Mogućnost nervnog sloma.

Kada je neblagovremen, u drugim periodima, to označava usamljenost i usamljenički život, može se prevesti kao prohladna voda sa hladnog metala.

Kada je neblagovremeno (zvezda 1 vode predstavlja romantiku), to znači da muški članovi u kući će biti skloni promiskuitetu. Takođe, budući da je 6 metal zvezda povezana sa glavom porodice (onaj ko vodi domaćinstvo) u kući, to označava da će patiti od glave i bolesti kostiju- reuma.

 

Usamljenički život kralja Petra I je evidentan jer je ostao bez supruge posle samo 6 godina braka. (Oženio se tek u svojoj 39 godini). Takođe, ne možemo

zanemariti njegovu uspešnu karijeru i mnoga odlikovanja 8navedena su na kraju teksta). Kralj Petar je preplivavši skoro zamrznutu reku Loaru (bežeći iz zarobljeništva) dobio kostobolju i lečio je do kraja života.

 

Usamljen je bio i Đorđe, najstariji sin jer je pola života proveo u bolnici.

Samo 15 godina je proveo u Toponici specijalnoj bolnici za psijatrijske bolesti. Pre toga, uhapšen je 1925. i poslat na lovačko dobro Belje u Baranji, gde je u dvorcu pod stražom, držan u izolaciji godinu dana. O tome u njegovoj autobiografskoj knjizi «Istina o mome životu» ima više podataka. Knjigu preporučujem! Ima dosta na netu neistina vezanih za događaje u ovoj porodici, koje Đorđe u svojoj knjizi demantuje.

 

JZ 4/8

Nepovoljno za malu decu.

S obzirom da 8 Zemlja zvezda predstavlja najmlađeg sina u porodici, kada je neblagovremeno (a bilo je), nije povoljano za najmlađeg sina. Kada se aktivira odgovarajući Luan Tao, tinejdžeri porodice mogu pati od maničnog poremećaja.

 

Ponovo nagoveštaj problema sa zdravljem dece.

Najmladji sin Aleksej je preminuo..ali, nazire se i problem sa impulsivnošću Đorđa. On je morao da se odrekne prestola u korist mlađeg brata zbog toga što je u naletu besa, šutnuo u stomak svog slugu Kolakovića, koji je od tih posledica kasnije preminuo.

Prema autobiografskoj knjizi princa Đorđa, Kolakovića je udario nogom u besu misleći da ga uhodi, on je nakon četiri dana preminuo u bolnici. Kolaković je imao zapaljenje trbušne maramice, već je bio bolestan, nije na vreme operisan, i taj nesrećni slučaj je otkriven tek nakon tog udarca. To sebi Đorđe nije mogao da oprosti, ...pa je abdicirao.

Nosio je ime svog pradede čuvenog vožda Karađorđa, a na njega je bio prgav i nagao, neobuzdan, nesalomiv, patriota i hrabar. Sve to su Srbi znali, zbog toga su ga voleli i poštovali i tolerisali njegovu narav. Preležao je tifus u bici kod Bitolja.Teško je ranjen u Bici na Mačkovom kamenu, kod Krupnja, septembra 1914. godine, gde se istakao svojim herojstvom. Za razliku od mlađeg brata koji vojnu nikada nije video izbliza, stariji je bio u borbenom stroju sa senima svojih predaka. Đorđe uvek bio sa svojim narodom, od njega nije bežao, s njim je prolazio golgotu Prvog svetskog rata, front, a i ostao je u Srbiji i posle Drugog svetskog rata.

 

Na kralja Aleksandra više puta je pokušavan atentat. Kralj je 9.10.1934. ratnim brodom „Dubrovnik” stigao u Marsej. U Parizu je trebao da odsedne u hotelu

 

«Krijon» Istog dana, dok su se vozili automobilom, u Marseju kralj Aleksandar Karađorđević i francuski ministar Luj Bartu su ubijeni. Atentator Vlado Georgijev Černozemski (Veličko Dimitrov Kerin) je pucao i na počasnu pratnju, koja ga je usmrtila sabljama.

 

Kraj Aleksandar Karađorđević

Istok 3/7

Povrede metalnim predmetima. Sudske parnice. Opasnost od pljačke, provale. Nasilje.

3 / 7 bolest izazvana brigom i konstantnim stresom. (Politička žrtva).

Kada je blagovremeno, to znači sreću i uspešnu karijeru na rukovodećem mestu ili vojnoj profesiji. Kada je neblagovremeno, to se naziva "bušiti srce sha" – i to će uzrokovati zdravstvene probleme sa rukama, nogama i plućima. Tu je i mogućnost pljačke i krađe u kući.

 

Politička žrtva je svakako prvo bio Đorđe, ali kasnije i Aleksandar (Marsejski atentat).

Vidi se takođe uspeh u vojsci, naglašena je vojna profesija (i kod Petra i kod Đorđa). Što se tiče zdravlja, pored reume, tu je i opanost od bolesti pluća, a kralj Petar I je upravo od te bolesti i preminuo.

Povreda metalom je svakako ranjavanje u borbi kako Đorđa, tako isto i njegovog oca Petra.

Kada je Austrougarska okupirala Srbiju, pred zimu 1915. godine, crkva je bila izložena brutalnom pljačkanju – skinut je i odnet bakarni pokrivač sa kubeta i krovova, kao i bakarna ukrasna oplata sa portala. Nestali su i gromobran i zvona. Polupani su mnogi prozori, mermerni stubići i ornamenti. Pod izgovorom da tu može biti sklonjena važna arhiva, okupatori su oskrnavili grobove u kripti.

Krađe i pljačke je svakako bilo... naročito posle proterivanja Karađorđevića.

 

SI 7/2

Sreća u novcu se troši. Sreća sa decom bledi.

 

Karađorđevići su imali novčanih problema. Prodata je i kuća u Parizu..između ostalog. Njihovo materijalno stanje je daleko od blistavog kraljevskog..kako se očekuje od jedne porodice na vlasti.

Vidi se i da sreća sa decom bledi, sem smrti dvoje dece kralja Petra sa Zorkom, ni kralj Đorđe nema potomstva. I Đorđe i Aleksandar su imali teške sudbine.

 

Sever 5 /9

Loša sreća. Neraspoloženje. Jaki mentalni stresovi. Impulsivno ponašanje. 5 / 9 opasnost od nesrećnog slučaja sa mogućom hospitalizacijom Kombinacija 9 vatra zvezda i 5 Zemlja zvezda znači otrov. Kada je neblagovremeno, to ukazuje na mogućnost zloupotrebe droga, venerične bolesti, promiskuitetno ponašanje. To takođe pokazuje da će biti tvrdoglav muškarac u kući.

 

Nesrećan slučaj je svakako sa Đorđem i pomenuta hospitalizacija se takođe za njega i vezuje. Ranjavanja u ratnim oršajima..kako kralju Ptru, tako i Đorđu. Mentalni stres i impulsivno ponašanje se takođe ogleda u karakteru i ponašanju Đorđa.

 

SZ 9 / 4

Srećno je za one koji počinju nove poslove. Inteligentno dete.

Kada je neblagovremeno, to znači sukobe, mogućnost za bolesti oka i opasnosti od požara.

 

Ukazuje na bogat i slavan život zbog umetničkih talenata i dostignuća, brak bogatih i moćnih i postizanje vrhunskih rezultata. Kada je neblagovremeno, to može dovesti do gubitka supružnika.

 

 

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu

 

Petar se oženio 1883. crnogorskom princezom Zorkom (bila je najstarija ćerka crnogorskog knjaza Nikole, od ukupno dvanaestoro dece). Venčani kum je bio ruski car. Petar je bio stariji 20 godina od svoje supruge...na bračno putovanje su otišli u Pariz. Iz tog braka se izrodilo petoro dece. Tri sina ( Đorđe, Aleksandar i Andrija), i dve ćerke (Jelena i Milena- koja je umrla kada je imala samo 9 dana).

 

Đorđe se odrekao prestola 1909. u korist brata Aleksandra. Najmlađi sin Andrija je umro kao beba od mesec dana. Živeli su na Cetinju, a zatim se sele na obalu grade vilu koja dobija ime Topolica (po rodnom mestu kralja Petra, Topola u Srbiji). Danas, to je Vila Miločer na Kraljevoj plaži u Crnoj Gori na 500 metara od Svetog Stefana. Letnjikovac je okružen parkom. Ceo kompleks je zidom odvojen od magistrale i pristupa mu se kroz dve kapije, jedna prema Pržnu a druga na izlazu prema Svetom Stefanu. Sama plaža duga je 280 m i spada u peščane plaže visoke kategorije.

U ovoj kući je (verovla sam na početku analize) verovatno ostalo više

«biografije» ove poznate porodice, nego u letnjikovcu na Oplencu, gledajući iz feng shui ugla. Međutim, analizom letnjikovca na Oplencu se takođe može videti poklapanje sa životima porodice Petra I Karađorđevića (rekla bih čak 95% se sudbina ukućana vidi iz analize brojeva planinske i vodene zvezde, po sistemu San Yuan i metodi leteće zvezde).

 

Kneginja po rođenju dobija im Ljubica a na krštenju i Zorka. Ona je poslata na školovanje u Rusiju 1875. da u Smoljanskom institutu stekne znanja, gde su vaspitavane devojke iz najuglednijih porodica ruske aristokratije. Po završetku školovanja vraća se na Cetinje.

Stalno je bila trudna u želji da ostavi što više potomaka, i po rođenju petog deteteta Andreje, preminula je. Umrla 1890.g. u 25 godini života, sa rečima «Biće kralj», misleći na svog supruga Petra. Želja joj se ostvarila 13 godina kasnije. Sahranjena je na Cetinju, ali 1912.g je preneta na Oplenac.

 

U srpskom narodu ostao je u sećanju kao kralj Petar Oslobodilac. U prvom svetskom ratu povlačio se preko Albanije. Narod ga pamti i kao starog kralja.

 

U Parizu se bavio fotografijom i slikarstvom. Usavršio je svoje političko i vojno obrazovanje. Početkom 1868. je u Beču štampao svoj prevod knjige engleskog političara Džona Stjuarta Mila, «O slobodi» sa svojim predgovorom, što će kasnije postati njegov politički program.

 

Da li ste znali da Mrkonjić grad nosi ime po Kralju Petru?

Buknuo je ustanak protiv Osmanskog carstva 1875. a on je pridružio kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u Bosanskohercegovačkom ustanku. Bio je sličan nekom glinskom gostioničaru od koga je preuzeo prezime.

 

Kralj Aleksandar je imao tri sina i jednu vanbračnu ćerku. Prvi sin je dobio ime po dedi, Petar (rođen je u Beogradu), drugi je Tomislav (rođen u Zagrebu), treći sin se zove Andrej (rođen u Sloveniji na Bledu). Vanbračna ćerka koju je Aleksandar dobio sa francuskom doktorkom je dobila ime Jelena. Za nju je izabrao ime po svojoj sestri, koja je bila udata za Romanove. Ispunjena mu se i želja da devojčica na krštenju dobije ime Zorka, po babi, njegovoj majci. 

 

Bila sam skeptična u početku analize, jer sam imala predubeđenje da će biti više informacija u kući Vila Miločer koja se nalazi na Kraljevoj plaži u Crnoj Gori gde je Petar živeo sa suprugom Zorkom i decom...međutim, nisam bila u pravu.

 

Tvrdim da je sa pomenute tri metode (San Yuan, San He i škola kompasa), lako i moguće potpuno otkriti energije i sudbinu ukućana i u ova moderna vremena, kao i unazad - koliko god je to potrebno. Na primerima nekretnina iz prošlosti, istorijskih ličnosti, to je naročito vidljivo.«Teško onom ko ne radi pošteno» reče crnogorski knez Nikola, otac Zorke, a deda Đorđa, Aleksandra i Jelene. Mudrost treba da je iznad sujete, vaspitanje iznad želje da se pokaže samostalnost.

 

Ponosna, moralna i mudra porodica.

 

 

Kraljeva plaža, Vila Miločer

 

Iz Wikipedije:

 

 

 

Kuća na Kosmaju

 

 

 

Kratka analiza

Specifičan projekat. Na praznom velikom placu trebalo je odrediti najbolji mogući izbor za glavna ulazna vrata (i sporedna) za porodičnu kuću.

Izabrala sam specijalnu kombinaciju «Biserni niz» koja se nalazi na severozapadu broj 1, u rasponu od 294- 306 stepeni. Ova kombinacija mora da se  javi baš u svakoj palati (strani sveta u tabeli) da bi delovala! Obratite pažnju kako su u svakom kvadrantu tabele brojevi u savršenom nizu!  Ako se klijent odluči za ovaj ulaz na SZ u pomenutom rasponu onda ima šansu da utrostruči svaku vrstu aktivirane dobre sreće. Ulaz je odličan za ljude zapadne grupe sa KUA brojevima 2, 5, 6, 7 i 8.  

Brojevi planinske i vodene zvezde 8-1 su benefit na ulaznim vratima na SZ. (Pogledaj tabelu u prilogu).

Vodena zvezda 1 je odlična u tri perioda (8, 9 i 1). Ona se vezuje za novac i poslovne uspehe. Kada to uzmemo u obzir sigurni finansijski dobici će pratiti porodicu do kraja perioda 8, period 9 (do 2043.g.),  čak i period 1 (do 2063.g.). Deca vlasnika nekretnine će takođe ubirati plodove broja 1 kao vodene zvezde. Broj 8 kao planinska zvezda utiče na dobre odnose i dobro zdravlje ukućana. Aktivna je i posebno plodonosna u periodu broja 8 (do 2024.g.).

Centar doma sa kombinacijom brojeva 7-9 donosi sticanje sredstava i piznanja. Na zapadu 9-2 ukazuje takođe na dobitke. Jugoistok 6-8 govori o upornosti, trudu, napretku i dobicima. Istok 5-7 sticanje imovine. Jugozapad 4-6 sticanje priznanja za rad. Na severoistoku iscrpljivanje radom jer su tu zatečeni brojevi 1-3. Ukratko veliki rad i trud ali kao nagrada su sigurne finansije generacijama.

 

Sporedan ulaz na Jugoistoku je u rasponu od 129- 155 stepena!

Pomoćni ulaz ima kombinaciju brojeva 6-8 (koji su dobri do kraja 2024.g.). Oba broja su beli brojevi (6, 8) i povoljno ih je imati na ulaznim vratima posebno za ljude istočne grupe ljudi.

 

 

Objašnjenje:

Pristup radu ovom projektu zahteva korišćenje tehnika koje na najbolji način mogu rešiti zahteve klijenta. Dakle, metoda San He, San Yuan kao i škola kompasa su korisne i delotvorne.

Osnovna podela u Feng Shuiju pri analizi je izražena kroz dve metode: San He (tri harmonije), I San  Yuan (tri ciklusa). San He je starija škola. Ona obuhvata pet faktora a to su: planine ili uzvišenja, okruženje, merdijanske tačke, vode i prednja orijentacija. Uz pomoć San He se analiziraju spoljašnji uticaji, kao osnova za sva unutrašnja dešavanja.

Preostaje nam da u ovom trenutku veću pažnju posvetimo sistemu analize San Yuan. To je sistem koji je mnogo mlađi.

Verovatno je klasični majstor za koga se može reći da je „osnovao“ San Yuan kao školu feng shuija bio Učitelj Jiang Da Hong, feng shui majstor kasne ere Minga ili rane dinastije Qing. Glavna tema ovog proučavanja je sakupljanje QI energije i njenog rasporeda u prostoru. San Yuan uključuje i vremenski faktor, odnosno menjanje QI do koga dolazi sa promenom ciklusa. Sam naziv metode se i odnosi na tri ciklusa: donji, srednji i gornji, u okviru 180- godišnjeg vremenskog intervala. San Yuan je pogodan za brze rezultate koji više “leže” zahtevima urabanog društva. Forme utiču na zvezde, a zvezde (brojevi) na stanare.
Takođe, drevni tekstovi, govore da vode utiču na bogatstvo, a planine na ljude. Oni su baza za generisanje QI-ja u svakom okruženju. To je ovaploćenje za Yin i Yang energije u okruženju. Cela analiza se bazira na ovom principu.

 

 

 

 

 

Tabela za period 8, ulaz na severozapadu broj 1

 

Naučni rad

 

Stručni rad