• 168594
  • 46
  • 8

O simbolima

Iz Vikipedije

Simboli religija

Datoteka:Religious syms.svg

Simbol je objekat, slika ili neka druga prezentacija ideje, koncepta ili abstrakcije. Čest primjer simbola su simboli korišteni na mapama koji prikazuju mjesta od interesa, kao što su npr. ukršteni mačevi koji predstavljaju bojno polje. Drugim riječima simbol je sve ono što može stajati umjesto nečeg drugog i da ga tom prilikom prepoznatljivo reprezentuje.

 

 

Značenje reči simboli svima je jasna. Postoji više kategorija simbola, kao sto su na primer amblemi, zastave, nacionalni simboli, hrišćanski simboli, saobraćajni znakovi, hemijski simboli…Poznata je I raširenost upoterebe simbola na grbovima kraljevskih porodica , ili raznih društava npr. Masoni. Njihov je simbol uglomer I šestar. Postoji simbol I Svevideće oko, kao I Davidova zvezda, Grb Kralja Solomona, I td. Medjutim, malo je poznato u narodu, da su London, Pariz I Vašington, kao I mnogi drugi svetski gradovi osmišljeni prema zakonima svete geometrije I imaju mnogo gradjevina I spomenika u simbolici. Kupole I obelisci se narocito često sreću. Katedrala Svetog Pavla u Londonu, Panteon u Parizu, I zgrada kongresa u Vašingtonu su dobar primer. Večni plamen (koji je klasičan simbol Vavilonskog bratstva) nalazi se na više lokacija, kao npr.u Rokfeler centru u Njujorku drži ga Prometej. Takodje se moze videti u ruci Statue Slobode, koja stoji na ostrvu u njujorškoj luci, kao I replika plamena koji drži Statua Slobode postavljena na postolje u obliku crnog pentagrama iznad tunela Pont De L’alma u Parizu (na mestu gde je poginula princeza Dajana). Trijumfalna kapija, simbol je Sunca u centru ogromnog geometrijskog oblika koji se nalazi na uličnom planu Pariza. Dvanaest puteva utiču u zvezdu (‘Etoile’) koja se nalazi oko Trijumfalne kapije a vrhovi sunčevih zraka su čak predstavljeni na putevima. Kapija se nalazi u pravoj liniji prema Šanzelizeu na kome se nalaze drugi lukovi I obelisk na trgu Konkord, kao I ogromna crna piramida smeštena ispred muzeja Luvr.

Znacaj , kao I upotreba simbola kroz vreme se ne smanjuje, naprotiv! Simbolika je, svakako, zastupljena I u Feng Šuiju. Obezbedite sebi pozitivnu energiju koristeći simbole. Slike I fotografije u sebi sadrže više značenja, I veći potencijal nego sto se na prvi pogled misli. Promene u vaš dom uvodite polako, I uvek kupite nešto sto se vama svidja, ali ne zaboravite I na dobar ukus I dizajn. Simboli imaju značajnu ulogu I u darivanju poklona. Oni postaju nerazdvojni deo nasih domova I našeg okruženja.

 

Pariz

Trijunfalna kapija

Zgrada americkog kongresa