Ravan zemlje

Ravan zemlje

 

Ravan neba, zemlje I coveka

Radi se o tri ravni kompasa.

citat iz knjige "Letece zvezde feng sui" Lillian Too.

RAVAN NEBA se krece brze od ravni zemlje i obicno je za 7,5 stepeni ispred nje (ulevo). Dimenzije severa prema suncanom casovniku ovde pokazuju tacni sever. Ravan neba koristi se generalno za proveru povoljnosti vodenih tokova. To se odnosi na doticanje i na oticanje vode (ravan neba se takodje odnosi i na ravan vode). Naravno,kada su u pitanju vodeni tokovi za JIN kuce obicno je rec o parcelama na grobljima. Po JIN feng suiju voda je veoma mocno sredstvo za obezbedjivanje srece za pokojnike. Snaga ovog feng sui oblika je skoro legendarna i cak i danas postoje feng sui majstori koji pruzaju usluge konsultacija u obasti JIN feg suija. Ova grana feng suija , medjutim, nije prikladna za masovno sirenje. Ipak korisno je znati da Luo Pan sadrzi mnoge tajne JIN feng suija kao i da je ravan neba neophodno sredstvo za praktikovanje ove oblasti feng suija.

Ravan neba se takodje koristi u obezbedjivanju alternativa za linije praznine i smrti-npr. ukoliko se pravac glavnih vrata poklapa sa linijom praznine, neki majstori pribegavaju "resenju ravni neba" dodajuci 7,5 stepeni pravcu vrata kako bi pod novom ravni postao povoljan. RAVAN COVEKA je sporija od ravni zemlje tako da za njom kasni za 7,5 stepeni (udesno). Razlika u dimenzijama je posledica razlicitog metoda utvrdjivanja severa. Kod ravni coveka, sever se meri prema polozaju polarne zvezde, tako da svaka od 24 planine u elemente prema zvezdama i sazvezdju. Ravan se obicno koristi za istrazivanje stena, brda, planina, reka, i visokih zgrada koje okruzuju kucu, kao i ostalih pojava kje mogu da uticu na kucu. Element kuce, podjednako kao i element okolnih struktura , sadrzan je u dijagramu 24 planine baziran na ravni coveka. Ovim se utvrdjuje da li ce okolne planine i uzvisenja domu doneti "zlato"ili nesrecu. Ova formula za utvrdjivanje uticaja okolnih zgrada bazira se na necemu sto je opisano kao srednji prsten 24 planine i detaljno je obradjeno u drugom delu ove knjige. Na bazi formule moguce je analizirati da li su okolne zgradei strukture dobre ili lose za prebivaliste. RAVAN ZEMLJE je polozaj pri kojem se sever poklapa sa magnetnim sverom. Vecina Luo Panova koji se koriste za feng sui JANG kuca temelji se na ravni zemlje i ukoliko prstenovi Luo Pana i pravca kompasa ne pokazuju drugacije, oni se uvek odnose na ravan zemlje.

Ravan zemlje je tajkodje poznata kao SREDNJA RAVAN.

Pravci i elementi 24 planine koji se koriste u primeni formule osam kuca i feng sui letece zvezde, birani su na ravni zemlje. Sve formule koje se sluze ovom ravni koriste magnetni sever pri merenju kompasom. Stoga je upotreba obicnog zapadnjackog kompasa sasvim prihvatljiva. Iz istog razloga, oni koji zive na juznoj hemisferi mogu da budu sigurni da su svi podaci iz ove knjige na identican nacin primenljivi podjednako kao i na severnoj.