Tekst

Diplomski rad –dizajn eneterijera- na postulatima feng šuija

Niko od nas nema savršen odnos energija u domu, svakako ne sve vreme. Energije se neprestano kreću I prepliću. Ali, poznavanjem ove nauke, iskustvom I praksom, možemo uspostaviti finu ravnotežu JINA I JANGA u domu. Na zapadu je poslednjih decenija, na konkursima I tenderima, uzimano u obzir samo arhitektonsko rešenje koje je praktikovalo feng šui.

Feng shui nas uči da život živimo u skladu s prirodom i njenim principima, koristeći energiju zemlje u svoju korist. Oni koji se trude živeti u takvom skladu, veruju da je feng shui prisutan u svakom delu življenja. Emotivnom, psihološkom, fizičkom.

Mnogo je raznih načina za pozicioniranje nameštaja, a boje i dizajn mogu uticati na čovekovo raspoloženje i psihičko stanje. Tamne boje mogu biti opuštajuće ili pak depresivne, svetle boje mogu biti neugodne, jarke boje mogu ubrzavati metabolizam čineći ljude pritom svadljivijima. Sve to će doprineti da se iskoriste metafizičke kosmičke sile oličene u ČIJU – kosmičkom dahu. To drevno znanje pomoći će da se iz okruženja prizove sreća. Ako ima dovoljno čija i ukoliko se nesmetano i sporo kreće, to je dobro, feng šui će dati povoljan rezultat.